Schüssler-féle szöveti sók

Dr. med. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898) német orvos - a XIX. század közepén -megalkotta a 12 anorganikus sóból álló rendszerét, amelyet közel 140 éve alkalmazunk. Schüssler doktor a betegségeket a különböző ásványi anyagok tényleges vagy relatív hiányával magyarázta. Elmélete szerint, a 12 anorganikus só alapvető szerepet játszik az élettani-biokémiai folyamatokban, a szervezet egyensúlyának fenntartásában. Betegség esetén a kezelés, a hiányzó szervetlen sók pótlásán alapul, de ez nem egyszerűen egy szubsztitúciós (pótló) terápia, hanem a szerek potenciálása révén ingerterápia a sejtek részére.

A 12 funkcionális szer (élettani működéseket befolyásoló szer) a következő:

Nr.1Calcium fluoratum„a kötőszövetek sója”
Nr.2Calcium phosphoricum„a csontok és fogak sója”
Nr.3Ferrum phosphoricum„elsősegély só”
Nr.4Kalium chloratum„nyálkahártyák és savós hártyák sója”
Nr.5Kalium phosphoricum„az agy energia sója”
Nr.6Kalium sulfuricum„méregtelenítő só”
Nr.7Magnesium phosphoricum„a nagy görcs szer”
Nr.8Natrium chloratum„folyadékháztartás sója”
Nr.9Natrium phosphoricum„sav-bázis háztartás sója”
Nr.10Natrium sulfuricum„a kiválasztás sója”
Nr.11Acidum silicicum (Silicea)„a szépség sója”
Nr.12Calcium sulfuricum„az öreg gésa sója”

A biokémiai sók alkalmazása széles körű terápiás lehetőséget nyújt a különböző betegségek gyógyításában. Az előző felsorolásból is kitűnik, a szervezet szinte minden szövetére hatást gyakorol.

Jól alkalmazhatók a következő betegségekben: pl. afta, pattanás, nyálkahártyagyulladás, levertség, kimerültség, hajhullás, izomgörcs, hányás, hasmenés, nátha, orrvérzés, torokgyulladás, visszértágulat, aranyér, striák, különböző sérülések…

Arcdiagnosztika

Az arcon a tartós sóhiány miatt jellegzetes elváltozások alakulhatnak ki (elszíneződések, barna foltok, értágulatok, pattanások, ráncok), melyek szintén hatékonyan kezelhetők a megfelelően kiválasztott Schüssler-sóval, ill. kiegészíthetők krémzselékkel.

Adagolás

A biokémiai sók tabletta formában, D6-s és D12-s potenciálban kaphatók a patikákban.

Krónikus betegség esetén 3x1-2 tabl-t kell elszopogatni naponta, a kúra időtartama 2-3 hónap. Akut esetben akár 10 percenként is bevehető 1-1 tabletta, a kezelést a tünetek fennállásáig kell folytatni. Több ásványi só egyidejű hiánya esetén maximum 4-féle szedhető egyszerre.

Dr Horváth Gabriella